Είστε εδώ: Αρχική Πλεονεκτήματα αερίου Οδηγός αγοράς συσκευών

Οδηγός αγοράς συσκευών

Οι διαστάσεις στις εστίες αερίου είναι 30, 60,70 και 90 εκατοστά και μπορεί να φθάσουν και παραπάνω με συνδυασμούς εστιών
Η επιλογή για τη διάσταση βασίζεται αρχικά στο χώρο που υπάρχει διαθέσιμος στην κουζίνα σε συνδυασμό με τη χρήση και τις μαγειρικές απαιτήσεις, πχ όταν υπάρχει καθημερινή και έντονη χρήση θα προτιμήσουμε μια εστία 70 εκατοστών με 5 καυστήρες, χυτοσιδηρά πλαίσια στήριξης και τριπλή φλόγα για γρήγορο μαγείρεμα.
Μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνοντας το χώρος της εστίας, πέρα από τον απαιτούμενο πάγκο εργασίας για την εγκατάσταση, μειώνεται αντίστοιχα και ο χώρος των επάνω ντουλαπιών.
Επίσης, σε περίπτωση που αντικαθιστούμε την εστία που ήδη έχουμε θα πρέπει να δούμε τις διαστάσεις και να προτιμήσουμε εστία πχ 60 εκατοστών, εάν ήδη είχαμε τέτοια, για να διατηρήσουμε και την αισθητική της κουζίνας μας, αλλά και την αποφυγή αλλαγών στο έπιπλο. Αντιθέτως σε καινούρια κατασκευή μπορούμε να σχεδιάσουμε και να επιλέξουμε τις συσκευές που θέλουμε.

Οι εστίες αερίου χωρίζονται στις πλήρης αερίου και στις μεικτές.
Οι πλήρης αερίου αποτελούνται από 4 ή 5 καυστήρες ανάλογα με τις διαστάσεις της εστίας. Οι μεικτές εστίες μπορεί να είναι 3 καυστήρες αερίου και 1 ηλεκτρική εστία ή 2 καυστήρες και 2 ηλεκτρικές εστίες.
Οι ανάγκες χρήσης των εστιών διαφέρουν σε κάθε νοικοκυριό. Αν και υπάρχει η συνήθεια να επιλέγετε μια εστία που να έχει και ένα εφεδρικό-ηλεκτρικό μάτι, σε περιπτώσεις σύνδεσης με το φυσικό αέριο, θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Το φυσικό αέριο έχει συνεχή παροχή, οπότε και η χρήση ενός ηλεκτρικού ματιού θα είναι πάρα πολύ σπάνια. Για αυτό το λόγο μία 4 καυστήρων εστία αερίου στα 60 εκατοστά, σίγουρα αποτελεί την ιδανική πρόταση.
Στις εστίες με 4 ή 5 καυστήρες έχουμε και δυνατότητα επιλογής της τριπλής ή τετραπλής φλόγας που προσφέρει ακόμη καλύτερη διάχυση της φλόγας στο σκεύος και φυσικά φτάνει έως και 3500watt, δίνοντας μια πολύ ισχυρή εστία για βράσιμο και τηγάνισμα.
Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο αερίου, η επιλογή μίας μεικτής εστίας, ίσως και να αποτελεί καλύτερη πρόταση, καθώς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το μαγείρεμα εφόσον έχει τελειώσει η φιάλη αερίου.

Η γκάμα μας περιλαμβάνει πολλές προτάσεις σε συνδυασμούς εστιών. Οι εστίες αερίου ή οι μεικτές εστίες προσφέρονται με διαφορετικά σχέδια και με κάποια κοινά χαρακτηριστικά ως προς τους καυστήρες.
Επιλέγοντας μια εστία κρυστάλλινη δίνουμε ίσως περισσότερο μοντέρνα γραμμή ξεφεύγοντας από το μέταλλο. Τα χυτοσιδηρά πλαίσια προσφέρουν μια αίσθηση στιβαρότητας και έντονης χρήσης. Η επιλογή ανάμεσα στο ανοξείδωτο και στο κρύσταλλο εξαρτάται από την προσωπική αισθητική και φυσικά το χώρο της κουζίνας.
Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις ο καθαρισμός και η συντήρηση είναι παρόμοιος και δεν αποτελεί ιδιαίτερο κριτήριο για την επιλογή του ενός ή του άλλου.

Οι αερίου ή μεικτές εστίες μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους φούρνους, καθώς είναι ανεξάρτητες. Έτσι μπορούμε να έχουμε φούρνο αερίου ή ηλεκτρικό.
Στο φούρνο αερίου έχουμε το στατικό σύστημα (πάνω-κάτω) που επιτυγχάνεται με τη χρήση του κάτω καυστήρα και το γκριλ που λειτουργεί με τον πάνω καυστήρα αερίου και πάντα ανεξάρτητα.
Στον ηλεκτρικό φούρνο υπάρχουν διαφορετικά συστήματα λειτουργίας και η δυνατότητα να έχουμε περισσότερα από ένα ταψιά με την κυκλοφορία αέρα.